ЕБВР влоши икономическата си прогноза за България

Международната банка очаква по-трудно възстановяване догодина

ЕБВР влоши икономическата си прогноза за България

Снимка: Красимир Свраков

916 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се свие с 5.5% през 2020 г., очаква Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в своя доклад от 1 октомври. Това е с 0.5 пр. пункта по-лоша прогноза спрямо майската. Въпреки това посоченият от банката днес очакван икономически срив за страната ни е един от най-ниските сред международните и националните институции. Според най-песимистичния сценарий на БНБ сривът може да достигне 13.1%, докато Европейската комисия 7.1% спад на БВП.

Според ЕБВР българската икономика ще отчете растеж от 3% догодина, но в своя доклад от месец май прогнозата за 2021 г. беше за 4%.

Основните рискове за перспективите на страната са свързани с възможността за продължителна коронавирусна криза, както в България, така и по света.

Икономическата активност в България започна постепенно да се възстановява от месец май на фона на премахването на повечето ограничения пред бизнеса и обществото. Растежът обаче се забави и броят на хората с положителни тестове за коронавирус нарасна в средата на лятото, отбелязва финансовата институция.

Според доклада на ЕБВР пълното въздействие на кризата се наблюдава в България през второто тримесечие на тази година, когато реалният БВП е спаднал с 8.7% на годишна база. Освен това частното потребление намалява с 2.4% през първото полугодие, докато инвестициите спадат с над 8%.

От икономическия анализ на ЕБВР става ясно още, че причинената от коронавируса криза е засегнала източноевропейските страни по-силно, отколкото се е очаквало преди пет месеца.

Ако в началото на пандемията изглеждаше така, сякаш регионът преминава през кризата сравнително добре, сега картината не изглежда толкова оптимистично“, пише в доклада.

Новият доклад предупреждава, че някои сектори, като туризма, могат да се сблъскат с трайни щети в дългосрочен план, но казва, че други, като онлайн търговията на дребно, могат да се възползват от засилената дигитализация.Подкрепи Economic.bg