Един убит, стотици ранени и близо 300 арестувани при протестите срещу Макрон

Масовите протести са срещу растящите цени на горивата

Един убит, стотици ранени и близо 300 арестувани при протестите срещу Макрон

Снимка: БТА

Общо 282 задържани и над 400 ранени – това сочи статистиката след вчерашните протести срещу скока на цените на горивата във Франция, предава France Press. Данните бяха оповестени официално от министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер. 

Британското издание The Guardian съобщава и за един загинал. „Това е трагичният резултат от националната вълна на мирни протести срещу политиките на Макрон”, обобщава материалът. В него се казва, че демонстрантите от движението, родено спонтанно в социалните мрежи и наречено „жълти жилетки”, са имали намерение да покажат гнева си заради растящите цени на горивата.

Публичното недоволство обвини президента Макрон, че е много далеч от проблемите на обикновените хора. То разкрива и задълбочаващата се криза на доверие в центристкото управление.

“Имаме нужда от реформи, но не за сметка на джобовете на хората. Всички купувахме дизелови возила, защото ни казваха, че са добри, сега ни наказват, защото твърдят, че дизелът е лошо нещо“, казва един от протестиращите, собственик на строителна компания.

Причина за общественото недоволство, довело да масови протести, е увеличаването на цените на горивото и спадането на покупателната способност. От 1 януари 2019 г. цената на бензина ще се покачи с 3 евроцента, а на дизела - с 6.5. 

Една от причините за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии. В сряда премиерът Едуар Филип изтъкна, че правителството възнамерява да въведе този налог въпреки протестите.

Според официалните данни от вътрешния министър на Франция в съботните протести са се включили над 287 000, а акциите в страната наброяват 2034. Сред ранените има 14 в тежко състояние. Пострадали са и 28 представители на органите на реда. 

Коментари: 0