Мей: Отстраняването ми няма да улесни Brexit

Недоволството срещу Тереза Мей ескалира след няколкото оставки в кабинета

Мей: Отстраняването ми няма да улесни Brexit

Снимка: БТА

След като няколко британски министри, включително отговарящите за Brexit, подадоха оставки в рамките на броени часове, недоволството срещу министър-председателя Тереза Мей започна да ескалира и все по-често се чуват призиви за организирането на Вот на недоверие. По този повод тя настоя, че евентуалното ѝ отстраняване от поста няма да направи отделянето на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) по-лесно, пише BBC. 

В петък излезе информация, че 48 депутати от собствената ѝ Консервативна партия са потвърдили желанието си за Вот на недоверие. Толкова е и необходимата бройка за предизвикването на такъв. По думите на Мей обаче все още не е достигнат този праг. 

Поредицата от оставки през тази седмица бе предшествана с тази на транспортния министър миналия петък. Примера му последваха министрите по Brexit, за Северна Ирландия и за труда и пенсионната политика Доминик Рааб, Шайле Вара и Естер Маквей.

Всички те са против варианта за сделка с ЕС, който според тях поставя Кралството в зависима позиция, включително заради отказа от твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. 

Мей обаче е категорична, че това е най-доброто възможно споразумение. А ако депутатите отхвърлят сделката, ще върнат ситуацията в началото. „Това ще означава още разделение, още несигурност и неизпълняване на волята на британския народ”, смята Мей. 

Коментари: 0