Една бариера по-малко пред 5G мрежите в България

Държавата намали наполовина тарифата за нови радиочестоти

Една бариера по-малко пред 5G мрежите в България

Снимка: Unsplash

10465 ~ 1 мин. четене
5G в България
Държавата най-накрая откликна на призивите на телеком операторите и намали тарифите за нови радиочестоти, нужни на телекомите да изградят бъдещата мрежа от следващо поколение. Кабинетът прие предложеното поевтиняване с около 50% на днешния Министерски съвет. 
“С цел ефективно използване на радиочестотния спектър, в обхвати за въвеждане на високоскоростни безжични мрежи от ново поколение, бе одобрено намаляване на еднократната такса за ползване на ленти в 800 MHz, 900 MHz, 1.5 GHz, 1800 MHz, 2100 MHz и 2.6 GHz, средно с 50 процента”, се посочва в съобщение до медиите. 
Промените идват по предложение на Комисията за регулиране на съобщения (КРС) и след като бизнесът отдавна настоява, че тарифите са твърде високи и го спъват да прави инвестиции в тази посока.
Надеждата сега е, че изменението на таксите ще насърчи инвестициите в инфраструктурата и ще стимулира 5G иновациите. Освен тарифите обаче има и други пречки – все още неозвободените честоти и тежките процедури за издаване на строителни разрешителни. 
А що се отнася до високоскоростните мрежи от следващо поколение, те се считат за една от основополагащите предпоставки за преминаване към Индустрия 4.0 и стимулирането на технологии в сферата на IoT, автономни превозни средства и т.н. 5G ще е полезно и в ситуации като днешната, когато е мрежата е претоварена от едновременното свързване на множество крайни устройства. 
Коментари: 0