С 1.1 млн. лв. България ще изготвя планове по „Зелената сделка“

Средствата ще дойдат от ЕС, а плановете ще изготвя Министерство на енергетиката

С 1.1 млн. лв. България ще изготвя планове по „Зелената сделка“
1348 ~ 2 мин. четене
България ще поиска от Европейския съюз 1.1 млн. лв., за да изготви териториалните планове за справедлив преход, във връзка с реализацията на инвестициите от европейската "Зелена сделка". Правителството днес одобри решението по врема на Министерския съвет.

Средатвата ще дойдат от Програмата на Европейския съюз за подкрепа на структурни реформи, по линия на която ще бъде осигурено финансиране по бъдещия Механизъм за справедлив преход и от Фонда за справедлив преход към него. Разходите за това са изцяло за сметка на Програмата за подкрепа на структурни реформи и не се изисква национално финансиране.

Българските власти ще разполагат с 1.1 млн. лв., за да изготвят териториалните планове за справедлив преход на територията на три области в страната – Стара Загора, Кюстендил и Перник. Те ще очертаят стратегическата рамка за управление на инвестициите по линия на Европейския фонд за справедлив преход, с оглед преодоляване на социално-икономическите ефекти от декарбонизиране на икономиката. Отговорното за това ведомство е Министерство на енергетиката. 

От Министерски съвет обясняват, че така ще се осигури координиран и фокусиран подход при планирането на мерките, нужни за осъществяване на плавния и ефективен преход в регионите, допустими за финансиране чрез Механизма на ЕС за справедлив преход.

С оглед на необходимостта от планиране на комплексни и хоризонтални мерки, свързани с високи нива на инвестиции, Министерството на енергетиката ще предприеме действия за участие на България в процедурата за набиране на проектни предложения за предоставяне на техническа помощ, обявена от Европейската комисия в началото на месец март 2020 г.

Припомняме, че за да се възползват от своя дял от Фонда за справедлив преход, държавите членки, в диалог с Комисията, трябва да определят допустимите територии чрез специални териториални планове за справедлив преход. Фонд за справедлив преход, ще получи средства от ЕС в размер на 7.5 млрд. евро, в допълнение към предложението на Комисията за следващия дългосрочен бюджет на ЕС. 
Коментари: 0