Комисията по хазарта отне временно лиценза на „Еврофутбол“

Регулаторът търси от фирмата невнесени такси за близо 330 млн. лв.

Комисията по хазарта отне временно лиценза на „Еврофутбол“
2162 ~ 2 мин. четене

Държавна комисия по хазарта (ДКХ) временно (за три месеца) отне лиценза на „Еврофутбол“ ООД. Дружеството има издадени лицензи за организиране на хазартни игри онлайн за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, както и за организиране на хазартни игри за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.

В постановените решения ДКХ указва, че в тримесечен срок „Еврофутбол“ следва да предприеме действия за преустановяване на допуснатите нарушения, тоест да плати определените от Комисията задължения и лихви. В случай че в определения срок бъдат отстранени обстоятелствата, които са основание за налагане на принудителната административна мярка, дружеството може да продължи дейността си, пише в решението.

ДКХ е съставила акт за дължими от дружеството държавни такси и лихви на обща стойност 329 млн. лв. Актът е обжалван, но Административният съд-София (АСС) не е уважил жалбата. След това ВАС е потвърдил решението на АСС.

Припомняме, че невнасянето на таксите е станало възможно благодарение на самата Комисия по хазарта, която в продължение на близо пет години е облагала игрите на оператора грешно – вместо 15% от общите приходи, с 20% върху печалбата от залозите (разликата между залога и изплатената печалба).

В съобщение на сайта си компанията посочва, че ще бъдат унищожени източниците на доходи на близо 800 директни търговски партньори /букмейкърски пунктове/ на „Еврофутбол“, които се стопанисват от самостоятелни юридически лица в цялата страна и са малък семеен бизнес. Над 2300 физически лица, пряко свързани с организирането и провеждането на игрите на дружеството, „насилствено ще бъдат лишени от правото си да упражняват труда си и ще станат безработни“, а повече от 100 търговски партньори на фирмата ще загубят източник на приходи.

„Управляващите не се интересуват от държавния бюджет, нито от спазването на законността в страната ни, а единствено целят принудителното закриване на „Еврофутбол“ и още по-масова безработица, удовлетворяваща нечии интереси. Над 500 млн. лв. внесени такси не могат да бъдат преобразени в 700 млн. лв. невнесени, само за да осигурят алиби за заграбване и унищожаване на бизнес“, се казва в позицията.

Коментари: 0