Една футболна легенда на 50

Обичан или мразен, Христо Стоичков остава най-великият български футболист

Една футболна легенда на 50
Автор: Илия Лазаров

Едва ли има българин, който да не е чувал името Христо Стоичков. За феновете на футбола то носи един по-особен, емоционален оттенък.

Днес Стоичков празнува половинвековния си юбилей. Легендата на ЦСКА София, Барселона и България става на 50 години. Камата е неподражаем образ, част от онова поколение играчи, което освен с уменията си на терена, блестеше и с характера и човешките си качества. Затова и фигурите им се помнят дълго.

Той е роден победител, вдъхновяващ, откровен и неподправен, непримирим и винаги готов за битка.

Не се притеснява от трудностите, често ги е преборвал. „Пътят ми е такъв. Орисията ми е такава, че винаги съм между сабята и огъня. В трудните моменти характерът винаги излиза на първо място“, отбелязва Стоичков.

Признава, че винаги е бил уверен в себе си, защото знае, че върви по собствен път.

Играл е в 6 държави на 3 континента и е страшно популярен. Много хора в различни държави по света свързват България точно с неговото име. Мразен от мнозина в собствената си страна, обожаван в Испания, САЩ и Латинска Америка.

Той е единственият българин, носител на най-престижното индивидуално футболно отличие – „Златната топка“. Няма по-успял, нито по-популярен българин във футбола. За много от нас феновете, които сме израсли с мачовете и головете му, Стоичков е най-великият български футболист. 

Приятел (и колега) на някои от най-големите имена във футбола. Кройф, Марадона, Ромарио, Роналдиньо, Роберто Баджо, Георге Хаджи, Жан-Пиер Папен и др. Повечето от тях ще дойдат за юбилейния мач, с който Камата ще отпразнува 50-тата си годишнина. 

Има изострено чувство за справедливост и е непримирим към завистта и злобата. И като играч, и след това често влиза в конфликти. Враговете му редовно го засипват с хули и обвинения. Отговаря им по своя цветист и неподправен начин.

Стоичков винаги ще остане в спомените на българските фенове с емоциите през онова лудо американско лято на 1994 г., с решаващите си голове в европейски и световни квалификации, с десетките незабравими моменти с ЦСКА и Барселона.

Невероятен футболист, който играеше със сърце и душа. Играч, чието присъствие на терена нямаше как да остане незабелязано. Той винаги беше на гребена на вълната със страхотните си голове и пиперлив нрав.

Постигнал е много, но не е горделив. „Моите трофеи са спечелени благодарение на хората около мен – на моите колеги, на моите треньори, на моето семейство“, откровено споделя той.

Хората, които го познават, твърдят, че е човечен и има голямо сърце. Грижовен баща и съпруг, който оценява значението на семейството.

Най-доброто описание за фигурата на Стоичков и влиянието върху сънародниците му идва от една българска интернет потребителка.

„Радвали сме се с него, ядосвали сме се с него. Kогато е трябвало, сме ругали заедно с него. Велик българин. Живяла съм 25 години извън България и винаги, когато съм споменавала нещо за родината ни, първата реакция е била – Христо Стоичков.“


Честит юбилей, Христо Стоичков!   

Коментари: 0