Едва ли Мей ще е премиерът, извел Великобритания от ЕС, смята анализатор

А Европа би понесла изключително големи щети, ако бъдат проведени европейски избори в Кралството

Едва ли Мей ще е премиерът, извел Великобритания от ЕС, смята анализатор

Снимка: БТА

7086 ~ 2 мин. четене
Тереза Мей е неспособна да се справи с критичната ситуация във Великобритания покрай Brexit, a Консервативната партия се е самоубила политически. Затова едва ли тя ще е британският премиер, който ще изведе страната от Европейския съюз (ЕС). Това каза политическият анализатори и директор на офиса на Европейския съвет за външна политика в Мадрид Хосе Игнасио Торебланка в ефира на БНР.

Грешка ще е в Обедненото кралство да се проведат евроизбори, смята още той. „Проблемът с евроизборите е, че те ще ги разберат като втори референдум за Brexit или като вътрешни избори”, обяснява Торебланка. 

Анализаторът изтъква и факта, че британската избирателна система е различна, а този вот ще се проведе по европейските правила. „Следователно резултатът не може да бъде интерпретиран единствено от гледна точка на вътрешнополитическите проблеми на Обединеното кралство. Ето защо аз съм убеден, че провеждането на евроизбори не е мъдро решение“, каза експертът.

Според него Европа би понесла изключително големи щети, ако бъдат проведени европейски избори в държава, която е заявила, че повече не иска да бъде член на ЕС и че вече не вярва в европейската демокрация.

„Провеждането на евроизбори във Великобритания би означавало, че тя ще има европейски депутати, които ще участват във формирането на евроинституциите, а те и без това в момента са много крехки. Заради това ние можем да се поставим в ситуация, която понасяме нов шоков удар върху легитимността си. Хората ще се запитат дали имаме право да вземаме решения или просто се потапяме в кашата, която те създадоха. Така че - пакост или лакомство - въпросът изобщо няма лесен отговор, коментира Торебланка.

Тази седмица ЕС удължи срока за Brexit до 31 октомври. Дотогава Великобритания има възможност да ратифицира споразумение или да преразгледа цялата стратегия за напускане на общността.

„Ние не знаем точно дали британците ще използват тази отсрочка, за да решат какво правят или да продължат да нямат решение и да прехвърлят проблема на нас - в Европа. Те ни принуждават да решаваме вместо тях, а това е напълно грешно. За нас няма никаква яснота дали те имат някакъв план. Мисля, че ние сме доста търпеливи с тях, просто защото разбираме, че те създадоха изключителен хаос и не искаме да ги принуждаваме да решават под натиск, защото това ще доведе до изключително големи проблеми – и за нас, и за тях“, каза Торебланка.

Коментари: 0