EK настоява за затваряне на външните граници на ЕС до 15 юни

Приоритет е отварянето на границите между страните от ЕС

EK настоява за затваряне на външните граници на ЕС до 15 юни

Снимка: БТА

8060 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия препоръча удължаване на ограниченията за пътуване за граждани извън ЕС по външните граници на блока с още един месец - до 15 юни, като заяви, че „ситуацията остава нестабилна както в Европа, така и в целия свят“. Институцията направи официално искане за това до Европейския парламент и Европейския съвет. Това се случва на фона на отпадането на редица ограничения в европейските държави в последните две седмици.

В средата на март страните от ЕС се съгласиха да затворят външните си граници за граждани на страни извън ЕС за период от 30 дни в опит да спрат разпространението на новия коронавирус. Европейската комисия положи усилия за затваряне на външните граници на блока, малко след като САЩ спряха всички пътувания за европейски граждани. През април забраната бе удължена с още един месец - до 15 май.

Представителите на ЕС заявиха, че ще дадат приоритет на отварянето на границите между страните от ЕС за свободно пътуване преди да отворят Блока към останалия свят.

„Ограниченията върху свободното движение и контрол на вътрешните граници ще трябва да бъдат премахнати постепенно, преди да можем да премахнем ограниченията по външните граници и да гарантираме достъп до ЕС за пребиваващите извън ЕС за несъществени пътувания", заяви Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи на ЕС.

Държавите по целия свят наложиха строги ограничения за несъществени пътувания. В Европа мерките ефективно удариха икономиките в целия континент и съкратиха десетки хиляди работни места в туристическата индустрия.

Подкрепи Economic.bg