ЕК ни обещава 7,5 млрд. евро за земеделие

Директните плащания са в размер на 4 млрд. евро

ЕК ни обещава 7,5 млрд. евро за земеделие

7.5 млрд. евро ще се инвестират в българското земеделие до 2020 г. Това каза пред журналисти в Европейската комисия в Брюксел еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, предава Агенция „Фокус”.

По думите му, нивото на изпълнение за България по програмите за предишния период е задоволително от гледна точка на ЕК. „Това са големи инвестиции наистина. Около 4 млрд. евро са директни плащания, другите са по оперативните програми за развитие на селските райони. Това дава възможности да се помага на производителите. Има възможност за подпомагане на сектори, които изпитват затруднения“, каза още еврокомисарят Хоган.

Той уточни, че всяка страна трябва да осигури надеждни системи и да гарантира, че средствата се разходват правилно. Според него нивото на грешките и спрените средства по програмите за България са незначителни. „Плащанията през следващите 7 г. остават като при предходния програмен период за 2007-2013 г.”, каза още Фил Хоган.

Хоган ще пристигне на посещение в София на 10 юли. Той ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, министър Десислава Танева и депутати от комисията по земеделие. Очаква се да бъдат повдигнати редица важни въпроси, един от които е е възможността за удължаване на периода на усвояване на средствата от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 до средата на 2016 г.

Коментари: 0