ЕК няма да удължи старата ПРСР

Млекопроизводителите ще получат по 123 евро за всяка крава

ЕК няма да удължи старата ПРСР

Снимка: БГНЕС

Автор: Илия Лазаров

Срокът за изпълнение на проектите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. няма да бъде удължен с 6 месеца. Това заяви европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган след среща с премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева, предаде репортер на Economic.bg.

Комисар Хоган изтъкна, че въпреки настроенията в някои държави, решението за удължаване на програмата зависи най-вече от Съвета на министрите на ЕС, а не толкова от Европейската комисия. А министрите не са склонни на подобно удължаване.

Срокът за изпълнение на всички одобрени проекти е 15 септември, а за разплащане – месец по-късно, заяви министър Танева. Тя обясни, че най-голям риск има по общинските проекти, но не пожела да коментира на каква стойност ще са евентуалните загуби за страната ни.

Хоган обяви, че към момента изпълнението по програмата е около 76% и се надява то да нарасне до 90% до 15 септември, когато срокът ще изтече.


Премиерът Борисов пък заяви, че се надява на помощ и разбиране от страна на ЕК за загубите, които страната ни търпи от руското ембарго, най-вече в секторите мляко и плодове и зеленчуци.  

„Очакваме конкретни мерки от страна на комисията. След като всеки ден се събираме заради Гърция, се надявам да обсъдим и този проблем. Коментирахме го, за да бъде запозната ЕК. Надяваме се на подпомагане на този сектор, за да не фалират нашите производители“, каза Борисов.

„Разбрах съображенията и проблемите и трябва да се погрижим България да не страда от руското ембарго. Обсъдихме практически мерки, които могат да се реализират в краткосрочен план. С българския земеделски министър обсъждаме проблемите, а в понеделник предстои среща на земеделските министри на ЕС“, отговори му комисарят Хоган.

Той похвали България за финансовата дисциплина и обяви конкретните мерки, които са предвидени за подпомагане на българските земеделски стопани. Хоган обеща по-опростени регулации и намаляване на бюрокрацията за българските общини и земеделци. Той обеща адекватни компенсации за млечния сектор и зеленчукопроизводителите, които са най-засегнати от руското ембарго.


Държавен фонд „Земеделие“ вече изплати над 700 хил. лв. на производителите на плодове и зеленчуци, средствата за които дойдоха от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Комисар Хоган обеща, че ще бъдат приложени и допълнителни мерки.

По новата ПРСР за млекопроизводителите са предвидени доброволни обвързани помощи в размер на 123 евро за всяка крава. Те допълнително реализират продукцията си и чрез схемите „Мляко в училище“ и „Плод в училище“, които подпомагат здравословното хранене на подрастващите. В тях ще бъде включен и меда.

Хоган обеща прилагане на съответните мерки и в Полша и Румъния, чиято млечна продукция вече навлиза и на българския пазар и оказва натиск върху нашите производители. Предвиждат се повече пари за властите за пазарно подпомагане на млечния сектор. Ще се търсят нови пазари за родните млечни продукти.

Комисарят уточни, че всичко трябва да е в рамките на предвидения бюджет и да се придържаме стриктно към финансовата дисциплина. Той заяви, че е разрешено пренасочване на средства от една ос на програмата към друга, като се дава приоритет на най-ефективните схеми и проекти.   

Коментари: 0