От ЕК признават за грешки с ваксините

Според Франс Тимерманс сега е важно да се гарантира, че цяла Европа ще получи ваксина

От ЕК признават за грешки с ваксините

Снимка: БТА

4247 ~ 2 мин. четене

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призна, че Европейският съюз е направил грешки по отношение на стратегията за ваксинация. Междувременно ЕК се опита да защити политиката си, след като вчера шест държави, включително България, излязоха със съвместно изявление, в което настояват за справедливост при разпределението на фармацевтичните препарати.

Ваксини срещу коронавирус

Вярно е, че са направени грешки при поръчката на ваксините в Брюксел, както и в страните членки“, коментира Тимерманс в неделния брой на германския вестник Der Tagesspiegel.

Той заяви, че е готов за равносметка, но в края на пандемията. „Тогава можем да видим какво сме сгрешили и какво сме направили добре.“ В сегашната ситуация обаче първо трябва „да се гарантира, че цяла Европа ще получи ваксина“, каза още Тимерманс. И призна, че европейският подход е бил „също в интерес на по-богатите държави“ като Германия.

Комисията е поръчала общо 1.4 милиарда дози от четирите COVID ваксини, одобрени в блока – повече от достатъчно за около 450 милиона европейци. Комисията обаче търпи остри критики за колебливостта в действията си и за стратегическите грешки при разпределението.

Вчера България, Австрия, Чехия, Словения и Латвия, към които по-късно се присъедини и Хърватия, се оплакаха в писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, че доставките до страните членки не отговарят пропорционално на техния дял от населението. Те призоваха за общо „европейско решение“.

„През последните дни ... открихме, че ... доставките на дози ваксини от фармацевтични компании до отделни държави членки на ЕС не се изпълняват на еднаква база, следвайки пропорционалния ключ за популацията“, се казва в писмото. 

От ЕК отвърнаха, че пропорционалният подход е залегнал и в нейната първоначална стратегия, но в крайна сметка е предприет по-гъвкав. Политиката, договорена от правителствата на ЕС, позволи страните, изправени пред по-остра фаза на епидемията, да могат да получат достъп до повече дози, ако някои правителства изберат да не поемат пропорционалното им разпределение, се казва в изявление на изпълнителната власт на ЕС.

Държавите членки са използвали тази система, за да модифицират пропорционалното разпределение, предложено от Комисията съгласно всичките 6 договора за предварително закупуване. Държавите членки следва да намерят споразумение, ако желаят да се върнат на пропорционалната основа.“

Следващата среща на върха на ЕС е насрочена за 25 и 26 март. Очаква се на нея да бъде дискутиран и този въпрос. 

Коментари: 0