Следващите затворени в София ще са моловете и фитнесите – ако се наложи

Заболеваемостта се увеличава, а капацитетът на столичните болници се запълва, коментира още Йорданка Фандъкова

Следващите затворени в София ще са моловете и фитнесите – ако се наложи

Снимка: Красимир Свраков

5162 ~ 1 мин. четене

Да, ситуацията с коронавируса в София продължава да бъде тревожна. Следим я ежедневно, за да може да се предприемат допълнителни мерки, ако има нужда от това. Ако се наложи, следващи ще бъдат затворени големите търговски вериги и фитнесите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на Nova в неделя.

От образователна гледна точка училищата би трябвало да бъдат затворени последни. Решението сега да бъде преустановена именно обучителната дейност, докато фитнесите и моловоте например продължават да работят, Фандъкова обоснова с мнението на експертите и медиците.

Ние правим анализ на заразяването. Виждаме, че при този вариант на вируса възрастта пада и много млади хора под 18 години са заразени“, коментира тя.

Фандъкова сподели, че към момента, в който е трябвало да вземе въпросното решение, е имало към 4000 карантинирани ученици и учители. Кривата на заболеваемостта върви нагоре и най-голямото притеснение според кмета е свързано с капацитета на болниците. По думите ѝ те все още разполагат с такъв, „въпреки че той се запълва.“

Именно това е и причината за въвеждането на новите мерки от петък, посочи още столичният градоначалник.

Акцентираме върху две неща: Първо, да се минимизира събирането на много хора, да се даде възможност да се спазват мерките; и второ, да се осъществи строг контрол.“

В събота са извършени 350 проверки в различни търговски обекти, като по думите на Фандъкова са направени „само 12 акта“. „Това означава, че в голямата си степен мерките се спазват“, коментира тя.

Фандъкова изтъкна, че ако мерките не се спазват, предстои да се затегнат. От извършените досега проверки става ясно, че основният проблем в молове и фитнеси е неносенето на маски или поставянето им неправилно. Глобата за това е 300 лв.

Коментари: 0