AstraZeneca с официална позиция за риска от белодробна тромбоемболия

Компанията обяви, че според данните ѝ няма повишена опасност от такива усложнения

AstraZeneca с официална позиция за риска от белодробна тромбоемболия

Снимка: БТА

6794 ~ 1 мин. четене

„Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу COVID-19, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения.”

Ваксина на AstraZeneca

Това се посочва в официално изявление на фармацевтичния гигант AstraZeneca, изпратено до медиите по повод ескалацията на притесненията от тази седмица, че ваксината на компанията може да води до нежелани здравни рискове.

След няколко случая на усложнения и починали хора, за които се знае, че инжектирани с оксфордския препарат, редица държави преустановиха ваксинирането с AstraZeneca. В петък такова решение взе и българският премиер Бойко Борисов.

Междувременно Световната здравна организация обяви, че няма причина да се предприемат такива крути мерки.

Два дни по-късно AstraZeneca също излезе с позиция, в която настоява, че проучванията ѝ не показват повишен риск от белодробна тромбоемболия. Според компанията случаите на такива реакции не са повече, отколкото при неваксинирани хора.

Съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-AstraZeneca не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население”, казват още от AstraZeneca.

От компанията посочват, че анализът на данните продължава. AstraZeneca се ангажира да информира обществото незабавно.

„В клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия. Внимателният преглед на всички налични данни за безопасност, включително и на тези събития продължава”, съобщават от компанията.

Коментари: 0