Бойко Борисов забрани ваксината на AstraZeneca

Бойко Борисов забрани ваксината на AstraZeneca

Снимка: МС

4922 ~ 2 мин. четене

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на AstraZeneca да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й. Това стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера, на което министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.

Ваксина на AstraZeneca

Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на AstraZenaca, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.

Забраната за използванетo на AstraZeneca идва, след като дузина държави членки вече направиха това заради съмнения, че препаратът може да причинява образуване на кръвни съсиреци сред ваксинираните с него хора

От EMA пък вчера излязоха с позиция, че държавите от Европейския съюз могат да продължат да използват ваксината на AstraZenaca, докато тече проверката на случаи на тромбози и емболия. 

Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини", отбеляза здравният министър Костадин Ангелов по време на заседанието. 

В понеделник се очаква доставка на 21 060 дози от ваксината на Pfizere, а на 19 март –  33 600 дози от Moderna, посочи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините.

Малко по-късно излезе и заповед за преустановяването на използването на препарата у нас. Озпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов разпореди да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ" чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

В съобщението се казва, че заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

Коментари: 0