ЕК разследва IKEA за укриване на данъци

Комисията ще установява дали шведската компания не е използвала неправомерно данъчни облекчения

ЕК разследва IKEA за укриване на данъци
932 ~ 2 мин. четене
Европейската комисия заяви в понеделник, че ще разследва данъчните практики на производителя на мебели IKEA в Холандия. В свое изявление Комисията посочва, че отношенията между компанията и холандското правителство в периода 2006-2011 г. са довели до намаляване на данъчните плащания от страна на шведската компания.

Сега ЕК ще започне проучване дали данъчните отстъпки са дали нерегламентирано конкурентно предимство за IKEA.

Това е поредният репресивен ход от страна на Европейския съюз по отношение на данъчните облекчения, които някои мултинационални компании са успели да си издействат от националните правителства. Комисията вече предприе действия срещу Amazon, Apple, McDonald's и Starbucks.

„Всички компании, големи или малки, многонационални или не, трябва да плащат справедлив дял от данъците“, заяви Маргрет Вестагер, европейски комисар по конкуренцията. „Държавите членки не могат да позволят на избраните компании да плащат по-малко данъци, като им позволяват изкуствено да прехвърлят печалбите си другаде“, добави тя.

Комисията твърди, че IKEA, която управлява няколко дружества в Холандия, Люксембург и Лихтенщайн, може да е прехвърлила печалби между страните, за да намали данъчните си задължения.

IKEA вече заявила, че спазва всички национални и международни данъчни правила и разпоредби.

Това не е първият път, в който IKEA е разследвана от европейски органи, пише CNBC. Доклад, публикуван през 2016 г. от евродепутати, обвини IKEA, че е използвала правни пропуски, за да избегне плащане на данъци за около 1 млрд евро между 2009 и 2014 г.

ЕК вече глоби Amazon с 250 млн евро през октомври, след като установи, че американската компания е получила незаконни данъчни облекчения с Люксембург. При Apple санкцията беше много по-голяма – 13 млрд. евро, които трябва да бъдат върнати на Ирландия, която е сключила споразумение с компанията за данъчни облекчения. Регулаторите също така разследват данъчния режим, при който McDonald's работи в Люксембург.
Подкрепи Economic.bg