ЕК с мерки за млекопроизводителите ни до 10 дни

Брюксел все още е против пряката държавна намеса в сектора

ЕК с мерки за млекопроизводителите ни до 10 дни
228 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Европейската комисия обеща да предложи мерки в помощ на българските млекопроизводители в рамките на следващите 10 дни. Комисарят по земеделието Фил Хоган обаче категорично се обяви против пряка намеса в ценообразуването на пазара и директни парични помощи за фермерите, както настояват редица правителства в ЕС, предаде БНР.   

Хоган обеща целенасочени мерки за млечния сектор в балтийските републики и останалите нови държави членки като България и Румъния. Той призна, че те са най-засегнати от руското ембарго и млякото там се продава по-евтино от производствената му цена.

Запитан дали има индивидуален подход към България, еврокомисарят заяви:

„Българите нямат толкова голям износ на млечна продукция за Русия, но съседните държави, които пострадаха, прехвърлиха стоките си на българския пазар и оказаха косвен ефект върху местните производители. Цената наистина много намаля в България и в другите нови членки, затова ще видим какво можем да направим в краткосрочен план като целенасочени помощи. Самият аз още не съм достигнал до заключението какви точно да са те, но ще го направя до 7-ми септември.“

На тази дата ще се проведе извънредно заседание на съвета на земеделските министри на 28-те държави членки. Загубите за България от руското ембарго са в размер на 82 млн. евро, а 44 от тях са в млечния сектор.    

Според Хоган млечните квоти са останали в миналото. Брюксел е твърдо против държавните помощи за фермерите в ЕС, които вече получават по 56 млрд. евро годишно под формата на субсидии.

„Не бих правил нови предложения, които насърчават държавна намеса вместо да карат производителите да търсят нови пазари.“

Според комисаря причините за ниската изкупна цена на млякото далеч не са дължат само на руското ембарго. Влияние върху системно падащите цени имат свръхпроизводството на световния пазар, слабото търсене в Китай, гръцката финансова криза и др. Той призова за реформи в системата на доставки и договорите с веригите за продажба на дребно.               

Подкрепи Economic.bg