Екип на Google разкри сериозни уязвимости в iMessage на Apple

Една от уязвимостите е толкова сериозна, че спасението би било единствено данните от телефона да се изтрият

Екип на Google разкри сериозни уязвимости в iMessage на Apple
1396 ~ 1 мин. четене
Екип на Google, занимаващ се с намирането на грешки и бъгове, сподели, че е открил пет недостатъка в софтуера на приложението iMessage на Apple. Те могат да направят устройствата уязвими на кибератаки, пише BBC. 

Една от уязвимостите е толкова тежка, че спасяването на iPhone, към който са се прицелили хакери, би било възможно единствено чрез изтриването на всички данни от него. Друг от бъговете позволява копирането на файловете от устройството, без каквато и да е „помощ“ от страна на собственика. 

Миналата седмица Apple пусна поправки, пише изданието. Изследователите от Google обаче алармират за шести проблем, който все още не е отстранен чрез актуализация на операционната система. 

„Репутацията на екипа „Zero” на Google е такава, че си струва да се обърне внимание“, коментира експертът по киберсигурност проф. Алън Уудуърд. 

Екипът, известен като Project Zero, е създаден през юли 2014 г. Целта му е да разкрива недокументирани досега киберуязвимости. По-рано тимът алармира за проблеми с кодовете на Microsoft, Facebook и Samsung. 

Сегашните разкрития за недостатъци в iOS 12.4 подсказват за големи възможности пред хакерите. Според информацията бъговете може да доведат до срив на приложението или дори да позволяват на злонамерени лица да осъществят контрол върху последните устройства на Apple (iPhone, iPad и iPod Touches).

Apple не коментира конкретния проблем, но призова потребителите да инсталират новата версия на iOS. „Актуализирането на софтуера ви е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да поддържате сигурността на вашия продукт на Apple“, се казва в изявление.
Подкрепи Economic.bg