Експериментът на Финландия с базовия доход се провали

Според изследване мерките не стимулират безработните да потърсят заетост

Експериментът на Финландия с базовия доход се провали
Правителството на Финландия обяви в петък първите констатации от основното си проучване за безусловния базов доходи, което приключи преди месец, а изследователи твърдят, че експериментът не е успял да стимулира безработните да работят повече и да печелят повече, както властите са се надявали.

По време на процеса 2 000 случайно избрани безработни финландци станаха първите европейци, които се ползваха с гарантиран базов доход - месечен чек от 560 евро от държавата за срок две години, независимо дали са намерили работа или не, припомня Ройтерс.

„Въздействието върху заетостта изглежда е незначително през първата година“, каза финландският министър на здравеопазването и социалните въпроси Пирко Матила.

Финландия проучва алтернативи за подновяване на своя модел на социално осигуряване, което се очаква да бъде разгледано след парламентарните избори през април.

Целта на експеримента беше да се създадат гаранции за онези, които не могат или не желаят да работят, като същевременно се стреми да ги насърчи да потърсят работа, дори временна и нископлатена, без да се страхуват да загубят обезщетенията си.

Въпреки че въздействието върху безработицата е минимално, хората, включени в проучването съобщават, че са по-щастливи и по-здрави от контролната група.

"Основните получатели на доходите от тестовата група докладваха за по-добро благополучие в сравнение с групата за сравнение", каза главният изследовател на проучването Оли Кангас.

Първоначалният план на дясноцентристкото правителство беше да се разшири схемата на базови доход след първите две години, в опит да се пребори с постоянно високата безработица.

Но предприемайки ход точно в обратната посока, кабинетът наложи нови санкции миналата година за безработните, които предпочетоха да не приемат работа, докато получават обезщетения.

Безработицата във Финландия достигна най-ниското си равнище от 10 години от 6,6% през декември.
Коментари: 0