Електронната търговия движи бизнеса с домейни

Клиентите вече търсят цялостни решения – хостинг, домейн и сигурност

Електронната търговия движи бизнеса с домейни
Пазарът на интернет домейни в основните зони като .com, .eu, .net, .info и .org, както и на българското разширение .bg, нараства с устойчиви темпове. Това показва статистиката на на една от най-големите българска хостинг компании СуперХостинг.БГ, която представи данни за нейните продажби към юли 2017 г.

„През последните години пазарът на домейни и хостинг услуги се развива изключително динамично, за което допринесе както ръстът на електронната търговия, така и разнообразието от нови типове домейни“, коментира Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ. Според него се наблюдава промяна в нагласите на клиентите и вече все повече от тях търсят завършено хостинг решение, включващо подходящ домейн, надежден хостинг, цялостна система за защита от DDoS атаки и други онлайн заплахи, както и качествено обслужване.

Общият брой на регистрираните в компанията .com, .eu, .net, .info и .org домейни, откакто тя е на пазара (близо 12 години) вече е 124 578. За сравнение към края на 2014 г. те са били 85 954, което е ръст от над 30% за период от две години и половина. Голяма част от регистрираните домейни се подновяват ежегодно. Най-много (60.93%) са .com домейните, следвани от .eu (20.64%) и .net (8.06%), домейните в зоната .info са 6.17% от общия брой, а тези в зоната .org – 4.2%

Ръст се отчита и при .bg домейните като към средата на юли 2017 г. в компанията вече са регистриани малко над 16 600 активни .bg домейни. За сравнение към ноември 2014 г., техният брой е бил 9 600. Общият брой на продадените само през отминалата 2016 година от СуперХостинг.БГ домейни в шестте зони .bg, .com, .eu, .net, .info и .org е 18 486. От тях отново най-голям е делът на .com домейните (51.16%), следван вече от .bg (26.96%), а челната тройка се допълва от домейн зоната .eu (11.44%).

Интерес има и към т.нар. нови интернет домейни (new gTLDs) като те са общо 5.7% от всички продадени от компанията домейни през 2016 година. Най-голям е интересът към домейн зоните .online, .rocks и .shop.
Коментари: 0