Емануел Макрон получи подкрепата на френските политици

Изследване показва, че Макрон ще спечели битката на втория тур с 60% от гласовете, а Льо Пен – 40%

Емануел Макрон получи подкрепата на френските политици

След първия тур на президентските избори във Франция двама кандидати ще се борят да управляват страната през следващите пет години. Окончателните данни показват, че основателят на партия En Marche („Напред”) Еманюел Макрон получава 24.01%, крайнодесният лидер Марин льо Пен получава 21.30%. Кандидатите за президент на Франция вече започнаха новата си кампания до втория тур на изборите на 7 май.

Макрон vs. Льо Пен

"След 15 дни отива да стана президент на Франция," - започна речта си след победата Емануел Макрон. Той заяви, че от този момент нататък трябва да обединява всички французи. Марин льо Пен коментира резултатите си от първия тур като „историческо събитие”, тъй като партията „Национален фронт” за първи път получава 7 млн. гласа. След оповестяването на резултатите допитване на агенцията Ифон-Фидюсиал показва, че на втория тур Макрон ще спечели битката с 60% от гласовете, а Льо Пен – 40%, пише Reuters. Но за да стане президент на Франция центристът ще се нуждае от помощта и симпатиите на тези, които в първия тур гласуваха за опонентите му. Макрон вече получи подкрепата на кандидатът на социалистите Беноа Амон, след което и на Франсоа Фийон, които призова избирателите си да не допускат към властта крайно дясната партия „Национален фронт”. Президентът на Франция Франсоа Оланд също обяви, че официално подкрепя Емануел Макрон във втория тур. Единствено кандидат-президентът на крайната левица Жан-Люк Меланшон, който получи 19.64% от гласовете, все още не е призовал последователите си за кого да дадат гласа си.

Промяна на системата

Емануел Макрон иска да промени системата, която не може да реши проблемите на Франция вече над 30 години. Центристът обещава „нови лица и нови идеи”. Той е готов да събере разнообразни политици в своята партия. Макрон е критикуван заради това, че програмата му е "малко лява" и "малко дясна”. Сега това ще може да позволи и на леви, и на десни да приемат кандидатурата му, както и това, че в случай на победа се отварят широки държавни и парламентарни коалиции.

Резултати на отпадналите кандидати

Според окончателните резултати кандидатът на десницата Франсоа Фийон получава 20.01%, а кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон получава 19.58%. Кандидатът на социалистите Беноа Амон е на пето място с 6.36%, а националистът Никола Дюпон-Енян има едва 4.70%. Останалите петима кандидати получават между 1.21% и 0.18%.

Коментари: 0