Емил Димитров: Бургас е заплашен от водна криза

В язовир „Камчия“ има ресурс за около 5 месеца, което е крайно недостатъчно

Емил Димитров: Бургас е заплашен от водна криза

Снимка: Красимир Свраков

Бургас е заплашен от воден режим. Градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца. Това заяви екоминистърът Емил Димитров в интервю за Nova. Според него ако държавата не управлява по друг начин язовир „Камчия“, ще има проблеми. Обемът на водоизточникът трябва да е такъв, че да има ресурс за поддържане на подаването за 15 месеца.

„Политическата обстановка е като язовирите – динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко“, каза Емил Димитров.

Той обясни, че се е заел с текущите задачи -  да направи баланса на язовирите за следващата година. Министърът подчерта, че някои от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват.

„Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър“, обясни той и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и баланс, на който да стъпи.

На въпрос дали е знаел, че отдава на концесия два плажа – на майката на лидера на „Воля“ Веселин Марешки и на неговата дясна ръка, Димитров обясни, че има съгласувателни процедури, които вървят непрекъснато. Екоминистърът бе категоричен, че и да е търгувано с концесия, то е станало без негово знание.

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. „Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи“, обясни Димитров.

„От 15 години вода от язовир „Копринка“ към язовир „Жребчево“ е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушава година. Затова трябва много внимателно от него да изпратим в язовир „Жребчево“, за да има за енергетика“, обясни министърът.

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладени, но опасност от водна криза винаги има. За него притеснителни са язовирите в Източна България.

Коментари: 0