Енергийният министър защити назначението на Красимир Първанов

Теменужка Петкова заяви, че няма да позволи на заместника си да извършва отново своеволия

Енергийният министър защити назначението на Красимир Първанов
988 ~ 3 мин. четене

Колегата Красимир Първанов е човек от кариерата, през целия си професионален път е работил в енергетиката, бил е изпълнителен директор на НЕК, работил е в ЕСО, в ЧЕЗ. С тези думи министърът на енергетиката Теменужка Петкова защити назначението на заместника си Красимир Първанов, срещу когото протестират и четирите национално представени работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП. Тя коментира казуса след откриването на форума „Либерализация на електроенергийния пазар. България в регионален и европейски контекст“.

„Всеки има право да реагира така както прецени и намери за добре. Ако някой разполага с някакви конкретни данни за нарушения или съмнения, може да сезира компетентните органи“, коментира Петкова във връзка с отворено писмо на работодателите, цитирана от „Фокус“.

Освен с големия му професионализъм, Петкова оправда назначението на Първанов с квотния принцип в управляващата коалиция. Тя обясни, че между ГЕРБ и “Обединените патриоти” има договореност, според която, ако министърът е от ГЕРБ, зам.-министърът е на коалиционния партньор, и обратно.

На въпрос дали не се опасява, че Красимир Първанов може да подпише важен документ без нейното съгласие, Теменужка Петкова коментира, че не смята, че ще се стигне до своеволия от негова страна.

Първанов обаче си е позволявал подобни волности, поради което беше уволнен като директор на НЕК през 2011 г. Тогава той, въпреки изричната забрана на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, посписва Допълнение 12 към Рамковото споразумение с „Атомстройекспорт“ за изграждането на АЕЦ „Белене“. В крайна сметка това Допълнение е част от всички допълнителни споразумения, които водят до загуби за бюджета в размер на 1.2 млрд. лв.

По този казус Петкова обясни, че Допълнение 12 е било за удължаване на срока на действие на споразумението за изграждането на атомната електроцентрала, а България е осъдена, заради Допълнение 5, с което е поръчано оборудването с дълъг срок на изработване. „Напомням ви, че все пак аз съм контролен орган по професия, така че трудно могат да се случат подобни неща“, каза още тя.

По време на конференцията министър Петкова коментира и процеса по преминаване към пълна либерализация на енергийния пазар, който по думите й е от изключително значение за България. „Започнахме този процес през миналия мандат, сега ще го продължим заедно с всички заинтересовани страни като един от управленските ни приоритети в енергетиката.".

Според нея процесът ще протече така, че да гарантира работата в сектора при изцяло пазарни прозрачни условия. „Същевременно за нас е важно да осигурим благоприятна среда за работа на инвеститорите в сектора", каза още Петкова. "Ще разпишем пътна карта за предстоящите стъпки до пълната либерализация на енергийния сектор у нас. Заедно със заинтересованите страни ще разработим промени в Закона за енергетиката, така че изготвеният от Световната банка модел да бъде транспониран в българското законодателство", добави енергийният министър.

Петкова припомни, че през изминалия управленски мандат бе постигнато финансово стабилизиране на сектора. Създаден бе Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който ще има важна роля и в процеса по либерализация. Наред със законодателните промени, бе въведена в реално действие и Българската независима енергийна борса. В момента тя работи с платформа за търговия на база на двустранни договори, както и с платформа "ден напред".

Министър Теменужка Петкова обяви, че до края на тази година ще бъде факт и платформата за търговия в „рамките на деня“. Тя увери, че правителството ще работи ръка за ръка с всички производители на електрическа енергия, потребителски организации, електроразпределителни дружества и други заинтересовани страни, за да се осъществи пълната либерализация на електроенергийния пазар по най-добрия начин.

Подкрепи Economic.bg