ЕП одобри близо €1.3 млн. за борба с двойните стандарти

Предложението идва от пилотен проект на българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков

ЕП одобри близо €1.3 млн. за борба с двойните стандарти
628 ~ 2 мин. четене
Комисията по бюджети към Европейския парламент одобри 1.26 млн. евро за борба с двойните стандарти в Европейския съюз. Средствата се отпускат по искане на евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков, съобщи пресслужбата на партия ГЕРБ.

Основната цел на одобрения пилотен проект е чрез провеждането на мащабни изследвания на територията на всички държави членки да се разкрие наличието на подвеждащи и нелоялни търговски практики, както и съществуването на разлики в качеството, състава и съдържанието на хранителни и нехранителни продукти на пазара.

Двойните стандарти при продуктите - не само храните, но също така и редица нехранителни продукти като козметика, тоалетни принадлежности и продукти предназначени за бебета - се забелязват вече повече от 10 години, смятат българските евродепутати.

Според Радев и Новаков тяхното предложение допълнително ще допринесе за укрепването на органите за защита на потребителите чрез осигуряване на еднакво ниво на защита на човешкото здраве и интереса на потребителите, както и за цялостното ефективно функциониране на единния европейски пазар.

До момента предложението на българските представители срещна подкрепата на Европейската организация на потребителите, Европейския информационен съвет за храните и други браншови организации, както и одобрението на редица евродепутати от различни политически групи и Европейската комисия.  

„Гласуването днес бе ключово. Отпуснатите средства ще бъдат използвани, за да финансират проучвания, целящи установяването на съществуващи, но непризнавани  нередности, като нелоялни търговски практики, продукти с еднаква опаковка, но различно съдържание, а много често и несъпоставими цени, различно третиране спрямо потребителите от различните държави членки и пр.“, коментира резултата от гласуването Радев.

Според Андрей Новаков с одобрението на Комисия по бюджети се дава ясен сигнал, че проблемът с двойните стандарти е достигнал точка на недопустимост и са нужни незабавни мерки. Той изтъкна, че „част от решението на този европейски проблем дойде от България, като това е първият път, в който се постига отпускането на конкретна сума за борба с този проблем“.
Подкрепи Economic.bg