Епидемичната обстановка се удължава до края на юли

Епидемичната обстановка се удължава до края на юли

"Удължаваме епидемичната обстановка в страната с две седмици, до края на юли". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг днес. 

Той обясни, че причината за удължаването е министърът да има право да издава заповеди във връзка с пандемията. „Мисля, че е от полза на цялото общество здравният министър да има тази възможност, за да може да се грижи за здравето му“, каза той. 

Ананиев каза още, че контролът върху противоепидемичните мерки ще бъде засилен. „Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион. Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да се намалят до минимум масовите мероприятия, обясни министър Ананиев.

По думите му налагането на нови по-строги мерки не е причината за удължаването на обстановката, но това може да се случи, ако ситуацията се усложни. 

Той обясни, че среща между щаба и премиера Бойко Борисов е имало тази сутрин. "Продължаваме срещите и ще продължим да правим анализ за развитието на епидемичната обстановка в страната", коментира Ананиев. 

Днес или утре Ананиев ще издаде нова заповед за това гражданите от кои страни от ЕС, Шенген и трети страни ще могат да влизат в България.

До момента 458 са пациентите с Covid-19, настанени в болници. 246 са починалите лица в страната. Към днешна дата общо 5740 са лицата с коронавирус у нас. 

Коментари: 0