Ердоган: Армията остава в Ирак, за да пази Турция от терористи

Зона за сигурност с площ от 5000 кв. км е създадена в Сирия

Ердоган: Армията остава в Ирак, за да пази Турция от терористи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турските военни ще останат в тренировъчната база Башик в Ирак, за да гарантират защитата на Турция от нападенията на „Ислямска държава“.

„Заедно със силите на коалицията ще продължим да се борим в Ирак срещу ИД и останалите терористични групировки. Затова сме там и базата Башик ще остане в Ирак. Защото това също така е и гаранция срещу терористичните нападения срещу Турция“, каза Ердоган в провинция Риза.

Той подчерта, че иракският премиер Хайдар ал Абади е помолил за изпращането на турските военни, за да обучат местните сили за сигурност. „Какво се промени сега?“, попита риторично Ердоган.

Турският президент заяви, че Анкара „няма да позволи Мосул да остане в ръцете на ИД или която и да било друга групировка“. „Нашият външен министър и коалицията ще направят днес предложение в тази връзка на срещата в Лозана“, уточни Ердоган.

По-рано иракският парламент се обяви срещу присъствието на ограничения контингент на турската армия в лагера Башик. Парламентът поиска от правителството да вземе всички необходими юридически и дипломатически мерки, включително да се преразгледат икономическите и търговските отношения между двете държави.

Говорейки за положението в Сирия, Ердоган съобщи, че Сирийската свободна армия е напреднала към селището Дабка в рамките на операцията „Щитът на Ефрат“.

„Там на територия с площ 5000 кв. км обявихме зона за сигурност, свободна от терористи. Ние не искаме да заграбим чужди земи, но у нас се намират 3 млн. бежанци и мигранти. Нека да направим така, че те да се върнат по своите домове“, подчерта турският президент.

Коментари: 0