ЕС и Великобритания са далеч от сделка, времето изтича

За преговарящите днешният ден е „моментът на истината“ за постигането на търговско споразумение по Брекзит

ЕС и Великобритания са далеч от сделка, времето изтича

Снимка: БТА

Преговарящите от Великобритания и ЕС продължават опитите си да постигнат търговска сделка преди 31 декември, когато изтича крайния срок. Това ще е последният ден, в който Лондон ще бъде част от единния европейски пазара, а ако и днес не се постигне напредък, много вероятно след тази дата търговията между двете страни да се облага с мита и да бъдат въведени квоти за внос.

Търговско споразумение по Брекзит

Европейският парламент определи днешния ден като краен срок за сделка, припомня Euronews. Но в събота френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон заяви пред радио „Франс Интер“, че срокът може да бъде удължен.

„Нормално е да не казваме: добре, неделя вечер е, така че ще спрем и ще жертваме всичко“, каза Бон. „Няма да направим това, защото са заложени цели сектори, като риболова, това са условията на конкуренция за нашите компании в дългосрочен план.“

И все пак все още няма споразумение между двете страни относно риболовните права, правилата на конкуренцията и въпроса за прилагането на сделката, като остават само 11 дни до влизането ѝ в сила.

Главният преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост пристигна в Брюксел в събота за разговорите с Мишел Барние, неговият колега от страна на ЕС. По рано Барние беше определил разговорите през този уикенд като „моментът на истината“ с много малко време за преговори.

Източници от Обединеното кралство съобщиха за британски медии в събота вечерта, че двете страни остават далеч една от друга.

Пред ратификацията преди Нова година има и друго препятствие: европейските законодатели казват, че трябва да имат пред себе си условията на сделката до края на днешния ден, ако искат да организират извънредна сесия преди края на годината.

Британският парламент също трябва да одобри сделката. Сега депутатите са в коледната си почивка до януари, въпреки че могат да бъдат извикани с 48-часово предизвестие, за да одобрят споразумение, ако бъде постигнато.

Ако не се стигне до сделка, Великобритания и ЕС ще се върнат към търговия при условията на Световната търговска организация (СТО), което ще доведе до строги и незабавни мита в няколко области.

Анализаторите прогнозират и дълги опашки от камиони от двете страни на Ламанша. Километрични колони от превозни средства се извиха в събота, чакащи пред английското пристанище Фолкстоун. Това бе предизвикано от краткосрочния скок в търсенето на стоки заради празниците и от търговците на дребно, които се запасяват със стоки в очакване на резултат без сделка.

Коментари: 0