ЕС може да компенсира фирмите, засегнати от санкциите на САЩ срещу Иран

Френският финансов министър Бруно Ели Моура заяви, че САЩ няма да са \"икономическият полицай на света\"

ЕС може да компенсира фирмите, засегнати от санкциите на САЩ срещу Иран

Снимка: Pxhere

820 ~ 1 мин. четене
Франция проверява дали има правни механизми Европейският съюз да компенсира фирмите на своята територия, чийто бизнес може да бъде засегнат от санкциите на САЩ срещу Иран. Това каза френският финансов министър Бруно Ели Моура, пише Reuters.

Министърът посочи, че още през 1996 г. са заложени правила, според които ЕС може да се намесва по такъв начин, че да предпази европейските компании от каквито и да било американски санкции. Моура добави, че страната му иска Брюксел да затвърди позицията си в това отношение.

През 1996 г., когато Вашингтон е опитал да наказва чуждите компании, търгуващи с Куба, срещу която тогава са действали американски санкции, ЕС е принудил Белия дом да се откаже от опитите, заплашвайки с реципрочни санкции. Сега европейските фирми, правещи бизнес с Иран, отново са застрашени от санкции от САЩ, след като президентът Доналд Тръмп изтегли страната си от ядреното споразумение с Техеран. Документът беше подписан през 2015 г. от Иран, САЩ, ЕС и Русия.

"Ще позволим ли на САЩ да са икономическият полицай на света? Отговорът е "Не", заяви Моура.

Френският финансов министър коментира и последните развития в Италия - новото правителство и обещанието му да осигури 780 евро безусловен базов доход. Моура каза, че е важно Рим да се придържа към задълженията, които има към бюджета на ЕС. Новото италианско правителство планира да увеличи разходите, което може да му донесе проблеми с Брюксел.
Коментари: 0