Няма политически пречки пред „Турски поток“ през Балканите

Всички тръжни процедури по изграждането на проекта през България са преминали успешно

Няма политически пречки пред „Турски поток“ през Балканите
1420 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Пред изграждането на “Турски поток” през Балканите няма политически пречки. Това заяви старши сътрудникът по енергийна сигурност в EastWest Institute Данила Бочкарев. “В политическия пейзаж няма пречки, подобни на тези, които има “Северен поток” 2”, добави експертът. Той обясни, че проблем в този проект може да има с капацитета и изграждането на инфраструктурата през Балканите. По думите му, приетата преди дни нова Газова директива в ЕС, ще има въздействие върху инфраструктурата на Балканите.  

Според Димитър Щерев, старши експерт в “Булгартрансгаз”, нашата страна, съобразявайки се с европейските изисквания, трябваше да направи всичко възможно, за да вземе необходимите количества газ през Турция и да възвърне транзитния си капацитет. От 1 януари 2020 г. точката на подаване на газ се изменя от юг, добави той.  
Щерев коментира, че всички тръжни процедури по изграждането на проекта през България са преминали успешно. “Връщаме си транзита, който ни беше отнет”, заяви той. България ще продължи да развива мрежата си, ако се появят други потоци от Турция или друга част на Европа. 
“Работите вървят добре, няма забавяния. Нещата ще бъдат построени. “Булгаргаз” изпозлва цялата своя техническа и финансова възможност, за да изгради този участък, който е жизненоважен за нашата икономика”, каза представителят на “Булгартрансгаз”.  
Според бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров най-вероятно договорът за транзит на газ между Русия и Украйна няма да бъде предподписан. “Ако не изградим връзката с “Турски поток” може да се окажем в изключително тежка ситуация”, добави той.
Коментари: 0