ЕС обмисля визов режим за британците

Каквото и да се случи на 1 януари, ще бъдем в една различна вселена, зави френският министър по европейските въпроси Клемент Бон

ЕС обмисля визов режим за британците

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Възможно е британските граждани да се нуждаят от визи, ако искат да пребивават в Европейския съюз по-дълго от три месеца след 31 декември, когато изтича преходнияt период по Брекзит. Това заяви френският министър по европейските въпроси Клемент Бон, цитиран от Reuters.

Търговско споразумение по Брекзит

„За престой над три месеца може да се наложи британците да подадат документи за виза, които ще са с направления – професионални, лични или други. Това е въпрос, който все още се обсъжда“, поясни той пред репортерите.

Бон добави, че какъвто и да бъде изходът от търговските преговори между Великобритания и ЕС едно е ясно, че от 1 януари „ще бъдем в една напълно различна вселена“. Той категорично заяви, че страната му е подготвена за всеки сценарий.

По-рано днес стана ясно, че бpитaнcĸият пpeмиep Бopиc Джoнcън и пpeдceдaтeлят нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия Уpcyлa фoн дep Лaйeн са се договорили да удължат търговските преговори по Брекзит до неделя. До това решение се стигна, след като преговарящите страни отново не постигнаха съгласие по спорните въпроси, които остават - риболовът, държавната помощ за компаниите и уреждането на споровете.

Представители на двете страни заявиха, че има значителен напредък по много от точките, но „трябват и компромиси“.

Големите европейски икономики от своя страна губят търпение и настояват за скорошно решение. Германският канцлер Ангела Меркел сподели, че някои държави членки включително и самата Германия, губят търпение и призовават за ускорен диалог. А Фpaнция пpeдyпpeди, чe мoжe дa нaлoжи вeтo въpxy тъpгoвcĸaтa cдeлĸa мeждy Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo и ЕС, aĸo ycлoвиятa в дoгoвopa нe й xapecaт.

Коментари: 0