Сделка или не: Бъдещето на Brexit ще се реши до неделя

Позициите на Лондон и Брюксел остават далечни

Сделка или не: Бъдещето на Brexit ще се реши до неделя

Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се договориха да удължат търговските преговори за Brexit до неделя. Двамата се срещнаха лично в Брюксел вчера, но след продължилата часове наред дискусия те остават разделени по ключови въпроси.

Търговско споразумение по Брекзит

Вече месеци наред ЕС и Великобритания не могат да се споразумеят за бъдещите си търговски отношения. Риболовът, държавната помощ за компаниите и уреждането на споровете остават конфликтните точки в позициите на двете страни.

Преходният период за Brexit изтича на 31 декември.

„Имахме оживена и интересна дискусия по списъка с нерешени въпроси. Получихме ясно разбиране за позициите на другия. Те остават далеч един от друг“, коментира Фон дер Лайен след вчерашната среща.

Екипите ще продължат да дискутират проблемите.

„Между двете страни остават много големи разногласия и все още не е ясно дали те могат да бъдат преодолени“, коментира източник на CNN.

Липсата на търговска сделка може да бъде особено болезнена за Обединеното кралство, което вече страда от икономическите последици от пандемията на коронавируса. Без уредени отношения с ЕС страната е изправена пред загуба на 300 000 работни места и още куп сътресения, включително нарушения във веригите на доставки и скок на цените на храните.

Коментари: 0