ЕС ще съди AstraZeneca за недоставените ваксини

По-голямата част от страните членки подкрепят съдебната процедура срещу компанията

ЕС ще съди AstraZeneca за недоставените ваксини

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Европейската комисия вече подготвя съдебно производство срещу фармацевтичната компания AstraZeneca заради недоставените ваксини към Блока, предава Politico, позовавайки се на петима дипломати от ЕС. Комисията е разкрила това на среща на посланиците в сряда, по време на която по-голямата част от страните от ЕС са заявили, че ще подкрепят съдебната процедура срещу компанията, тъй като тя масово не е предоставила обещаните дози на Блока.

Ваксина на AstraZeneca

Един дипломат пояснява, че целта на съдебното производство е да се задължи AstraZeneca да предоставя дозите, определени в договора с ЕС. Двама от дипломатите заявиха, че по-късно тази седмица има краен срок, до който държавите от ЕС трябва да дадат писмено съгласие за започване на правна процедура.

AstraZeneca предизвика гнева на ЕС през януари, когато заяви, че няма да може да предложи на Блока очаквания брой ваксини. До края на първото тримесечие компанията достави 30 млн. дози на страните от ЕС, вместо 100 млн. дози, заложени в договора между двете страни. Недостигът сериозно затрудни ваксинационните кампании в страните от ЕС.

Компанията прогнозира, че ще достави около 70 млн. дози до края на второто тримесечие на годината, докогато всъщност трябваше да достави всички 300 млн. дози, посочени в договора за ЕС.

Коментари: 0