ЕС предлага на САЩ съюз за възпиране на Китай

Еврокомисията ще опита да укрепи отношенията си с Вашингтон след встъпването на Джо Байдън в Белия дом

ЕС предлага на САЩ съюз за възпиране на Китай

Снимка: БТА

1684 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз възнамерява да предложи на администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да създаде нов глобален алианс, укрепвайки сътрудничеството за противопоставяне на Китай, пише Daily Express.

Според изданието, Европейската комисия, заедно с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, са разработили проектоверсия на документа, която включва преодоляване на различията между страните, възникнали при настоящия лидер на САЩ Доналд Тръмп.

В проекта на документ Европейската комисия посочва необходимостта от разработване на нова „трансатлантическа програма“, за да се отговори на предизвикателствата, поставени на международната общност от „нарастващите международни усилия“ на Китай. Отбелязва се, че Брюксел и Лондон „невинаги са съгласни“ за това как да решат проблемите, свързани с Пекин.

Според Daily Express проектът на документа не разкрива какви действия трябва да прибягнат САЩ и Европейският съюз, за да се противопоставят по-ефективно на Китай. Въпреки това в него се споменава, че страните могат да засилят сътрудничеството в борбата срещу пандемията и борбата с киберпрестъпността.

Очаква се документът да бъде представен за одобрение на лидерите на страните-членки на Европейския съюз на следващата среща на върха на блока, която ще се проведе на 10-11 декември. Ако този план бъде одобрен, ЕС и САЩ могат да започнат да го прилагат през първата половина на 2021 г.

Daily Express отбелязва, че въпреки разногласията между ЕС и САЩ, възникнали при администрацията на Тръмп, има надежда за укрепване на двустранните отношения, след като в Белия дом влезе Байдън през януари.

Подкрепи Economic.bg