ЕС с ултиматум към Тръмп да приеме Парижкото споразумение за климата

Франция заплашва да попречи да бъдат възобновени преговорите за свободна търговия между Брюксел и Вашингтон

ЕС с ултиматум към Тръмп да приеме Парижкото споразумение за климата
1164 ~ 2 мин. четене

Когато американският президент Доналд Тръмп встъпи в длъжност миналата година, мнозина обявиха смъртта на Трансантлатическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС.

Войната между Брюксел и Вашингтон, основана на ТПТИ, продължава вече от години и беше в центъра на вниманието в Европа, особено заради леви протестиращи, които заявиха, че ЕС ще трябва задължително да понижи своите екологични и здравни стандарти, както и тези, свързани със сигурността, пише Forbes. Когато Тръмп спечели президентските избори чрез кампания срещу свободната търговия, тези активисти се оказаха на една страна с него.

Работата по ТПТИ спря, въпреки че Европейската комисия подчерта, че споразумението не е официално мъртво и че преговорите биха могли да продължат, ако американската администрация покаже интерес. Засега такъв знак от Вашингтон няма.

В този контекст френският министър на външните работи Жан-Баптист Лемойн заяви пред парламента в Париж тази седмица, че Франция ще настоява ТПТИ никога да не бъде връщано на масата за преговори, ако Тръмп изпълни обещанието си САЩ да напуснат Парижкото споразумение за климата. „Без Парижко споразумение за климата - без търговско  споразумение. САЩ знаят какво да очакват”, заяви Лемойн.

Като се има предвид, че всяка една страна членка на ЕС имат право да наложи вето на възобновяване на преговорите за свободна търговия между САЩ и Блока, тази заплаха сама по себе си е достатъчна за край на ТПТИ. Сред страните членки на ЕС Франция е най-скептичната относно въпросното търговско споразумение.

Тази позиция получи подкрепа от страна на Сесилия Малмстрьом, европейският комисар по търговия. Попитана в социалната мрежа Twitter дали е съгласна с френския външен министър, тя отговори: „Да, препоръката на Париж е нужна при всяко търговско споразумение на ЕС днес”.

Подкрепи Economic.bg