ЕС съди Лондон за отказа да определи нов еврокомисар

Великобритания има срок да отговори до 22 ноември

ЕС съди Лондон за отказа да определи нов еврокомисар

Снимка: Pixabay

Изпълнителната власт на Европейския съюз в четвъртък започна съдебно дело срещу Великобритания за това, че не назначи представител на новата Европейска комисия, която трябва да поеме управлението от 1 декември.

„Европейската комисия изпрати официално писмо до Обединеното кралство за нарушаване на задълженията на страната по Договора за ЕС, като не предложи кандидат за длъжността еврокомисар“, се казва в съобщение на изпълнителната комисия.

Документът дава на Лондон срок до 22 ноември да отговори.

По-рано днес стана ясно, че британското правителство е изпратило писмо до новия президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което я уведомява, че няма да определи свой европейск икомисар преди извънредните избори, които ще се проведат на 12 декември.

Очаква се новият състав на Комисията да започне работа от 1 декември. Това трябваше да се случи месец по-рано, но заради отхвърлените от Европарламента кандидат-комисари от Франция, Унгария и Румъния, процесът се забави. Заради отлагането на срока на Brexit до 31 януари 2020 г. ЕК обяви, че страната е длъжна също да номинира свой представител в Комисията.

Днес европейският парламент одобри двете нови кандидатури за европейски комисари на Румъния и Франция, но отхвърлиха тази на Оливер Вархели от Унгария.
Коментари: 0