ЕС ще улесни издаването на шенгенски визи за дисциплинирани туристи

Правилата ще влязат в сила до края на тази година

ЕС ще улесни издаването на шенгенски визи за дисциплинирани туристи
Европейският съюз възнамерява да улесни издаването на шенгенски визи за туристи без регистрирани нарушения на визовите норми, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Законодателното предложение вече е одобрено от Европейския парламент и сега предстои да получи одобрението на всичките 28 страни членки на ЕС, шест месеца след което то ще влезе в сила.

"Може да се очаква, че новите визови правила ще влязат в сила до края на тази година", отбеляза пресслужбата.

Според документи на ЕК новите норми ще позволят на туристите да подават документи за виза в електронен вид половин година преди пътуването, което в момента може да става не по-рано от три месеца.

Туристите, заминаващи на морско пътешествие, ще могат да подават заявления девет месеца по-рано.За туристите, които вече са получавали шенгенски визи и са с безупречна визова история, ще бъде предвидено издаване на многократни визи, чийто срок ще се увеличава с всяка следваща молба - от едно до пет години.

Нововъведението ще се заплаща от самите туристи - стандартната консулска такса ще нарасне от 60 на 80 евро, а за страните, с които ЕС има споразумение за опростен визов режим - от 30 на 40 евро. Консулската такса ще се преразглежда на всеки три години.

По данни на Европейската комисия в момента от визи за пътуване в страните от Шенгенското пространство се нуждаят гражданите на 105 страни.
Коментари: 0