ЕЦБ може да помогне на България заради гръцката криза

Източна Европа е изложена на риск заради връзките си с Гърция

ЕЦБ може да помогне на България заради гръцката криза

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще отпусне помощ на България, както и на други държави в региона, за да предотврати негативни последствия върху банковите им системи от гръцката криза, съобщи Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници.

ЕЦБ ще даде достъп към операциите си по рефинансиране, предлагайки евро на банките срещу приемливо обезпечение. От ЕЦБ и БНБ са отказали коментар пред агенцията.

Източна Европа е изложена на риск заради връзките си в много сфери, в това число търговията и финансите като гръцки банки съставляват почти една трета от банковия пазар в България, посочва агенцията. Възможността Гърция да напусне еврозоната след като затвори банките си и въведе капиталов контрол отрази на валутите на източноевропейците.

„България и банковата й система са във фокуса на мерките на Европейския съюз, който иска да предотврати разпространяване на гръцката криза в региона, твърдят запознати източници. Доходността по деноминирания в евро български държавен дълг с матуритет през 2024 г. се повиши с 25 базисни пункта тази седмица, до 2.61%“, сочи агенцията.

Това не е първия път, когато ЕЦБ се намесва с помощ за по-малки страни от ЕС, разположени около еврозоната. През финансовата криза от 2008 г. например тя даде 5 милиарда евро заем на централната банка на Унгария.

Спрямо данните на БНБ към края на първото тримесечие четирите банки с гръцки собственици, работещи у нас, държат 21.71% от активите в сектора.

Коментари: 0