Гърция протестира срещу публикация на FT

В текста се твърди, че ще има предстоящо изземане на част от влоговете

Гърция протестира срещу публикация на FT

Гръцкото финансово министерство излезе със становище, че вчерашната публикация на Financial Times, в която се спекулира за предстоящо изземване на част от влоговете е провокация, насочена да повлияе върху неделния референдум.

Вестникът публикува съобщение, че "с висока вероятност" предстои "подстригване" на влоговете. Депозитите над 8000 евро ще бъдат орязани най-малко с 30 процента, констатира изданието, като се позовава на свои източници.

Публикацията на Financial Times за "подстригване" на влоговете е провокация, тя цели да провали референдума в неделя и решението на народа. Министерството на финансите изисква от FT да махне лъжливата публикация", се казва в заявлението на ведомството. Финансовият министър Янис Варуфакис окачестви публикацията като "злонамерен слух".

Президентът на Асоциацията на банките в Гърция Лука Кацели също категорично опроверга тази "новина", уточнява се в заявлението.

Подобно орязване на влоговете се случи и в Кипър през 2013 година по искане на кредиторите. "Подстригването" засегна влоговете над 100 000 евро, доколкото в ЕС сумите до това ниво са гарантирани по закон.

Коментари: 0