БРИКС обмисля търговия в национални валути

Това стана ясно от проведена пресконференция на организацията

БРИКС обмисля търговия в национални валути

Страните от БРИКС работят по преминаването към национални валути при търговията заобединението.

Това стана ясно на пресконференция, на която индийският зам-външен министър Суджата Мехта заяви че възможността за търговия с национални валути между страните от Брикс е въпрос, който се разглежда.

"Банките за развитие на страните от БРИКС подготвяха документи по този въпрос. Те проучиха възможностите за предоставянето на акредитиви в национални валути и други мерки, които ще съдействат на търговия в национални валути. Процесът още не е завършен, но се извършва подготовителна работа", каза тя.

БРИКС е неформално обединение, включващо Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР. По време на VI-та среща на върха в Бразилия бе подписан договор за създаване на фонд в размер на 100 млрд долара условни валутни резерви на страните от БРИКС. Фондът ще позволи на петте страни да преодоляват недостига на краткосрочна ликвидност и оперативно да компенсират бюджетните дефицити по време на икономическа нестабилност.

В Бразилия бе подписано и споразумение за създаване на банка за развитие на БРИКС, чиято главна задача ще е да финансира инфраструктурни проекти в обединението и в развиващите се държави.

Следващта среща на БТРИКС ще се проведе в руския град Уефа на 8-10 юли.

Коментари: 0