Тонове храна отиват на боклука всеки ден

В същият момент много хора у нас живеят под прага на бедността

Тонове храна отиват на боклука всеки ден

Ако си производител и искаш да дариш храна, вместо да я изхвърлиш, е нужном да платиш ДДС. Облекчения помощта няма. В същият момент, много хора  у насживеят под прага на бедността и имат нужда от помощ. Помощта обаче явно не е приоритет.

По данни на Българската хранителна банка повече от половината българи не се хранят пълноценно. В цифри това са близо 4 млн. души, като никак малък брой от тях са деца, съобщава NovaТV.

Българските ученици се хранят най-лошо съпоставено с европейските си връстници. Всяко трето дете у нас няма възможност да консумира поне веднъж дневно пресни плодове, зеленчуци, месо, пиле или риба, защото семействата не могат да си го позволят.

На фона на тази неприятнастатистика, още повече се откроява една друга - тази за унищожената храна. В българия тя е над 670 000 тона годишно. Ако приемем, че една порция се равнява на 300 грама, това количество би могло да изхрани българите живеещи под прага на бедност в период от година и половина.

Проучване на Българската хранителна банка показва, че много фирми предпочитат да плащат такси, за да унищожат храната, а не да я дарят, тъй като тези такси са по-ниски от данъка, с който се облагат даренията. Така, според хранителната банка, губят всички: търговците, които плащат за унищажаването на храната;  държавата, която не е получила дори минимален данък от дарена храна, защото тя е била унищожена; и най-вече нуждаещите се, които остават гладни.

По данни на Българската хранителна банка обаче,в 12 държави-членки съществуват различни облекчения, в зависимост от особеностите на пазарите. Във Великобритания, например, ако се дарява на регистрирани благотворителни организации, ДДС - няма. В Унгария - също, стига търговецът да не е закупил храната с цел тя да бъде дарена.

Коментари: 0