ЕЦБ остави основната лихва на 0%

Марио Драги обаче заговори за рискове пред растежа

ЕЦБ остави основната лихва на 0%
Европейската централна банка (ЕЦБ) на заседание днес реши да остави основните си лихвени проценти без промяна. Така лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават съответно 0%, 0.25% и -0.40%. Въпреки това президентът Марио Драги понижи оценката на банката за растежа заради рискове.

В изказването си след решението на централната банка Драги заяви, че рисковете за растежа сега са в посока надолу.

„Рисковете около перспективите за растеж в еврозоната се промениха в посока надолу поради постоянната несигурност, свързана с геополитическите фактори и заплахата от протекционизъм, уязвимостта на развиващите се пазари и нестабилността на финансовите пазари“, каза Драги.

Драги също така потвърди позицията на централната банка да запази ключовите лихвени проценти на сегашните им нива през лятото на 2019 г. и „по-дълго, ако е необходимо“.

Еврото поевтиня до едномесечно дъно, като се търгуваше с 0.5% надолу спрямо долара, след като Драги призна за рисковете, а краткосрочните данни вероятно ще бъдат по-слаби от очакваните.

Миналия месец централната банка официално сложи край на програмата си за изкупуване на облигации за 2.6 трлн. евро, което означава, че покупките на облигации паднаха от 15 млрд. евро на месец до нула.

ЕЦБ обаче запази плановете си за реинвестиране на парични средства от облигации с матуритет за продължителен период от време извън следващото увеличение на лихвения процент. Тези покупки са предназначени да поддържат разходите за заеми до 2021 г.

В четвъртък ЕЦБ обяви, че планира да продължи програмата си за обратно изкупуване за продължителен период от време.

Програмата за закупуване на активи на ЕЦБ, при която банката купи над 2.6 трлн. евро, беше въведена през март 2015 г. в опит да се спаси икономиката на еврозоната от дефлационни сили и да се възстанови доверието.
Коментари: 0