ЕЦБ все по-силно призовава Берлин за помощ, но той не чува

Европейската централна банка вече дава индикации, че е на предела на възможностите си

ЕЦБ все по-силно призовава Берлин за помощ, но той не чува
5308 ~ 2 мин. четене
Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги все по-силно от всякога призовава за помощ от страна на икономиката на Еврозоната и все пак никой не го чува, пише Bloomberg. След като заяви, че прогнозата за икономическото развитие става „все по-лоша и по-лоша”, Драги заяви, че е „безспорно”, че правителствата трябва да предприемат финансови мерки, ако условията продължат да се влошават.

Осемгодишният мандат на европейския банкер №1, който изтича през октомври, бе белязан от отрицателни лихвени проценти, покупка на облигации и отпускане на банкови заеми. Въпреки че ЕЦБ обеща, че може да предостави още стимули и че изглежда готова да го направи през септември, коментарите на банката предполагат, че тя се доближава до предела на възможностите си.

Германия, която има най-голям бюджетен излишък и която може да предоставя назаем пари при отрицателни лихви, обаче не вижда проблем в европейската икономика, въпреки че дори германският производствен сектор се свива. Минути след вчерашната пресконференция на Драги финансовият министър на най-голямата европейска икономика Олаф Шолц коментира, че няма планове да отпуска средства за допълнителни стимули”, тъй като „не е необходимо или разумно да се действа все едно сме в криза”.

От години обаче ЕЦБ е в режим за борба с кризи, справяйки се с последиците от последната световна финансова криза, с изпитанията, свързани с външния дълг на Еврозоната, и контролирайки инфлацията. Банката също така представи иновативни инструменти, включително 2.6 трлн. евро под формата на количествени облекчения и ултраевтини банкови заеми, които донесоха висока ликвидност в Европа, обеща да поддържа лихвите ниски толкова, колкото е нужно за възобновяване ръста на цените.

Въпреки големите успехи, които ЕЦБ си приписва – като шест години на икономически ръст и над 10 млн. нови работни места – нивото на инфлацията остава далеч от целта на банката. Анализаторите понижиха своята дългосрочна прогноза за ръст на потребителските цени до рекордно ниското ниво от 1.7%. Това подлага на риск доверието към ЕЦБ, особено на фона на търговските спорове в международен план и Brexit, който заплашва да доведе до нови икономически проблеми.
Подкрепи Economic.bg