Еврокомисията започва офанзива за единна минимална заплата

Урсула фон дер Лайен заложи този приоритет в годишната си реч за състоянието на Съюза

Еврокомисията започва офанзива за единна минимална заплата

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ще бъде създадена национална нормативна уредба за минимална работна заплата. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на Годишната реч за състоянието на ЕС. Според нея за мнозина трудът не осигурява препитание и това трябва да се промени. „Лично аз съм „за“ колективното договаряне. Други държави членки са въвели режима на колективно договаряне и постигат успехи.“

„Дъмпинга на доходите опорочава  достойнството на труда. Всеки трябва да има достъп до минимален доход, дори в рамките на колективното трудово договаряне. Чрез него ще бъдат взети под внимание интересите на всички страни“, смята Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК поясни, че минималните заплати работят в общ интерес и осигуряват прилични доходи.

Тя добави, че ако досега са успели да избегнат масовата безработица, която е по света, то това се дължи до значителна степен на факта, че 40 млн. души имаха възможността да кандидатстват и да се включат в схемата за краткосрочна заетост по програма на „Sure“. Благодарение на нея скоро 16 страни ще получат близо 90 млрд. евро.

„За първи път в нашата история въведохме гъвкавост и дадохме разрешение за повече от 3 трлн. евро да бъдат изразходени в  подкрепа на икономиката по време на COVID-19“, каза Фон дер Лайен.

Въпреки всичко европейската икономика трудно ще се оживи след 12% спад на БВП през второто тримесечие, мята председателят на ЕК.

Като бъдеща стъпка, през 2021 г. ще бъде свикана „световна среща“ в Италия, която тогава ще бъде ротационен председател на Съвета на ЕС, и Съюзът ще убеждава международните си партньори, че мисли и отстоява интересите на всички в областта на търговските и икономически отношения.

Урсула фон дер Лайен добави, че мисията им е да изправят Европа отново на крака.

Коментари: 0