Европа без план \"Б\" за Великобритания

Евентуален “Brexit” ще противоречи на историческата динамика, заяви Пиер Московиси

Европа без план \
216 ~ 1 мин. четене
Автор: Кезим Медев

Европейската комисия няма план "Б", ако Великобритания гласува да напусне ЕС. Това заяви европейският комисар по икономиката и финансите Пиер Московиси в интервю за France 5.

"Не, не и не, няма план „Б“! Денят, в който започнем да говорим за план „Б“ е денят, в който ще спрем да вярваме в план "А". Имаме само един план - Обединеното кралство в обединена Европа", каза еврокомисарят.

Той сподели, че ЕС няма да вземе участие в кампанията за референдума, защото всякакво подобно действие може да породи обратен ефект.

Запитан за това, че кметът на Лондон Борис Джонсън се присъедини към призива Великобритания да се откаже от ЕС, Московиси прогнозира, че решението му може да навреди на имиджа и евентуалната му предизборна кампания.

Европейският комисар отбеляза факта, че ако резултатите на референдума във Великобритания са за напускане на  ЕС, това ще бъде инверсия на историческата динамика през последните години, когато все повече и повече страни се присъединяват към съюза, предаде Reuters.

 Британците ще гласуват на 23-ти юни дали да останат в ЕС. Предварителните прогнози посочват „мрачния“ за Европа вариант – “Brexit” за все по-възможен бъдещ сценарии, въпреки че Камерън преди няколко дни на среща на Европейския съюз, постигна така наречения „специален статут“ за страната си. Подкрепи Economic.bg