Европа иска да ни върне 7500 бежанци

Германия, Австрия и Унгария са сигнализирали българското МВР за заловените чужденци

Европа иска да ни върне 7500 бежанци

Три държави от Европейския съюз искат да върнат в страната ни 7500 бежанци, които са регистрирани или получили статут у нас, и в последствие са избягали на запад. Германия, Австрия и Унгария са сигнализирали българското МВР за незаконно заловените чужденци от България.

През 2014 г. в страната са върнати 180 бегълци, но съществува риск за екстрадиране и на останалите. Новината доведе до свикаване на спешна среща от Меглена Кунева в началото на седмицата с министрите на вътрешните работи Веселин Вучков и на отбраната – Николай Ненчев.

Сред мерките, които се очаква да набележат управляващите, е ускореното търсене на бивши казарми за настаняване на новодошли имигранти, съобщава „Преса“.

От Държавната агенция за закрила на бежанците предупреждават, че със затопляне на времето потокът към България ще се засили. В момента в центровете са настанени 3818 души, а извън лагерите на свободен адрес живеят други 410.

От агенцията отбелязват още, че имигрантите не искат да учат български език, тъй като планират да напуснат България, защото е бедна страна.

През тази година освен от Сирия, се очаква нова бежанска вълна от Ирак и Афганистан, сочат песимистичните прогнози на българските институции. 

Коментари: 0