Европа обича Android, загърбва Windows и iOS

Операционната система на Google доминира и в Китай

Европа обича Android, загърбва Windows и iOS

Мобилната платформа Android отбеляза най-високия си ръст в Европа през последните 2 години, а в същото време iOS на Apple отстъпва позиции, според анализ на Kantar, цитиран от TechNews.bg.

В страните от групата EU5 (Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания) операционната система на Google заема 75,6% от пазара на смартфони през първото тримесечие. Тя бележи ръст от 7,1% на годишна база, който е най-големият за Android в този регион за последните 2 години.

Същевременно, делът на iOS на тези пазари е намалял през тримесечието от 20,2% за първите 90 дни на 2015 г. до 18,9% сега. Пада и делът на Windows, която традиционно има най-силни позиции именно в Европа. В момента Windows държи само 4,9%, в сравнение с 10% през първото тримесечие на 2015 г.

6,6% от новите потребители на Android се преминали към тази платформа от устройства под управление на Windows. Миграцията от iOS към Android се измерва с 3,3%, а други 2,6% са дошли в света на Apple от Windows, сочат данните на Kantar.

Както и в САЩ, европейците предпочитат новите флагмани на Samsung, които излязоха на пазара 3 седмици преди края на първото тримесечие. Въпреки това Galaxy S7 стана петият по популярност смартфон за цялото тримесечие, с дял от 4,2% от всички продажби.

Засилва позициите си и брандът Motorola, притежаван от Lenovo, който бележи ръст на пазарния си дял от 6,9% до 9,8% в Европа за една година.

Делът на iOS намалява и в Китай. Докато през първото тримесечие на миналата година Apple държеше 26,1%, сега тя контролира 21,1% от пазара на смартфони в страната. Android пък бележи ръст с 5,9 процентни пункта, достигайки 77,7% на най-големия пазар в света.

Коментари: 0