Утайката от кафето – новият материал за строеж на пътища

Вместо да се изхвърля, тя може да се рециклира и оползотворява

Утайката от кафето – новият материал за строеж на пътища

Утайката от сутрешното ни кафе може да направи и сутрешното ни пътуване към работното място по-гладко. Инженерите са измислили как да преобразят остатъкът от кафето в строителен материал за изграждане на пътища.

Глобалната кафеена индустрия произвежда милиони тонове утайка всяка година. Повечето отива на сметището. Това не е лошо, защото утайката все пак е органичен материал, но Арул Арулраджа от Техническия университет Суинбърн в Мелбърн, Австралия, счита, че материалът може да се оползотворява.

„Едно от моите хобита е пиенето на кафе“, казва той. „Един ден, докато гледах как баристът изхвърляше утайката от кафето в кофата за боклук, си помислих, защо не погледнем на този материал от инженерна гледна точка?“

Арулраджа и колегите му започнали да събират утайката от кафе от местното кафене и ги изсушили на 50 градуса по Целзий. След това смесили 7 части утайка от кафе с 3 части от друг отпадъчен продукт – шлака от стоманопроизводството – и добавили алкален разтвор, за да свържат всичко в „сплав“. Получената смес пресовали на цилиндрични блокове. Те се оказали достатъчно здрави за използване в долния слой на пътищата – този, който стои под повърхността и осигурява основите на шосетата.

„По наши изчисления утайката от смляното кафе от кафенета на Мелбърн може да се използва за изграждане на 5 км шосеен път годишно“, казва Арулраджа. „Това ще намали отпадъка на депото и ще намали потребността от добиване на натрошен камък“, добавя той.

Изследването отразява и тенденцията за използване на зелени строителни материали, казва Каролин Бейли от Университета на Западна Австралия. „Дори обикновените компании започват да разработват рециклирани строителни материали – това не е вече само работа на „лудите“.

Ключова следващата стъпка от проекта ще бъдат мерките да се гарантира, че енергията, необходима за създаване на строителния материали от кафе, няма да е толкова много, че да надхвърля ползите от рециклирането, казва Бейли.

Коментари: 0