Европарламентът свали имунитета на Марин льо Пен

Тя е обвинена в пропаганда на екстремизъм и насилие и може да бъде осъдена на 3 г. затвор

Европарламентът свали имунитета на Марин льо Пен

Снимка: Twitter @MLP_officiel

Европейският парламент лиши от депутатски имунитет лидерът на крайнодясната френска партия „Национален фронт“ Марин льо Пен. Тя е обвинена в „пропаганда на екстремизъм и насилие“ заради това, че споделя в Туитър снимка на бойци от „Ислямска държава“, които екзекутират заложник. 

Решението е било взето с „голямо мнозинство“, заяви изпълняващият длъжността председател на парламента Димитрос Пападимулос, предаде БГНЕС. 

Вчера сходна позиция зае и Комисията по правните въпроси на Европарламента. 

Делото за свалянето на имунитета на Льо Пен е за публикация отпреди повече от година. Въпреки това историята се върна в полезрението на обществеността покрай кандидатурата й за президент във Франция. Според социологически проучвания тя ще спечели надпреварата на първи тур, но ще загуби от опонента си на втори. 

Льо Пен публикува снимката през декември 2015 г., след като френския журналист Жан-Жак Бурден написа статия, в която прави паралел между нейната партия и терористичната групировка. След последвали критики в медиите тя изтри своята публикация, но въпреки това разследването срещу нея за терористична пропаганда продължи. 

След свалянето на европейския й имунитет, нея я заплашва присъда от три години затвор или глоба от 75 000 евро.
Коментари: 0