Европейски учени откриха течна вода на Марс

Става въпрос за „езеро“ с диаметър от 20 км и дълбочина от поне един метър

Европейски учени откриха течна вода на Марс
2414 ~ 2 мин. четене
На Марс има вода в течно състояние, съобщиха европейски учени, цитирани от BBC. Откритието е направено с помощта на Marsis - радарен инструмент на борда на Европейската космическа агенция (Esa), в рамките на изследователската мисия на Европейската космическа агенция (ЕКА). Според учените вероятно става въпрос за малко „езеро“ под повърхността на ледения слой, покриващ южния полюс на Червената планета.

Диаметърът на предполагаемия водоем е около 20 км и ако съществуването му се потвърди практически, това ще е първият случай, откакто съвременната наука изследва Марс. Подобна новина се посреща с вълнение в научния свят, тъй като наличието на вода се смята за едно от основните условия, за да възникне живот.

„Вероятно става въпрос за не много голямо езеро“, коментира проф. Роберто Оросей от Италианския национален институт по астрофизика, който ръководи проучването.

Marsis не е в състояние да определи колко плътен може да бъде слоят вода, но изследователският екип е изчисли, че е минимум един метър.

„Това наистина се класифицира като вода, като езеро, а не някаква топла вода, която запълва пространството между скалите и леда, както се случва в някои ледници на Земята“, добави проф. Оросей.
Досегашните открития винаги са били свързани със съществуването на вода в миналото. Пример в тази насока са езерните корита, изследвани от марсохода Curiosity на американската космическа агенция НАСА.

Засега не е ясно дали има живи организми във водния слой, но откритието само по себе си е важно, тъй като водата е предпоставка за наличието на живот. „Това е мястото на Марс, където има нещо, най-много доближаващо се до среда, позволяваща живот, където той би могъл да съществува“, казва ученият.
Подкрепи Economic.bg