Европейските акции отскочиха след икономическите стимули

Петролните и газови акции растат успоредно с поскъпването на петрола

Европейските акции отскочиха след икономическите стимули

Снимка: БТА

580 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейските пазари започнаха търговия в петък с рязък скок след волатилна седмица на фона на усилията на централните банки и правителства да предпазят икономиките от удара на коронавируса, предава CNBC.

Регионалният индекс Stoxx 600 отскочи с 4.8% при стартиране на търговията, а към 10:40 ч. българско време ръстът му бе по-скромен - 3.75%. Петролните и газови акции в него растат с близо 7% успоредно с поскъпването на петрола, а почти всичките му книжа се търгуват на зелена територия. Все още обаче индексът е напът към най-лошия си месец от октомври 1987 г., тъй като разпространението на коронавируса в Европа принуди Европейския съюз да затвори границите си за трети страни.

Банковите акции
.SX7P скочиха с 3.42%, отдръпвайки се от най-ниското си ниво от три десетилетия насам.

Немският индекс DAX се увеличи с 4.48%, а британският FTSE - с 2.25%. Френският индекс CAC40 е нагоре с 4.17%.

Централната банка на Великобритания (Bank of England) намали в четвъртък за втори път в рамките на две седмици основната си лихва. Освен това тя стартира значителна програма за изкупуване на облигации подобно на Европейската централна банка, Федералния резерв на САЩ и Японската банка.

Глобалните фондови пазари започнаха да преодоляват многогодишните си ниски нива през последните 24 часа, като индустриалният индекс Dow Jones се повиши със 100 пункта и премина кота 20 000, а пазарите в Азия и Тихоокеанския басейн се покачиха по време на следобедната търговия, като корейския индекс KOSPI отчете ръст от 4.29%.

Доларът се радва на най-силната си седмица след финансовата криза и забиването на валути по целия свят, тъй като инвеститорите продължават да дърпат пари в брой в очакване на възможна глобална рецесия.

Авиокомпаниите продължават да бъдат смазани от преустановяването на голяма част от дейността си. Германският превозвач Lufthansa заземи по-голямата част от самолетите си и в четвъртък предупреди, че индустрията може да не оцелее от пандемията без правителствени спасителни мерки. Въпреки това днес дори акциите на немската авиокомпания са нагоре с 4.53%.

Европа вече се превърна в епицентър на глобалната пандемия на коронавирус, като смъртността на Италия надминава тази на Китай, откъдето произлезе вирусът, а случаите нарастват експоненциално в целия континент.

Коментари: 0